textour2023

Terug naar overzicht

Stappen voor Textilium Futura

Wat vooraf ging

In 2019 kreeg Joris van Riel het idee om Tilburg weer op de kaart te zetten als textielstad, als duurzame textielstad om precies te zijn. Samen met grafisch vormgever Erik Spinhoven van Doobob hebben ze de afgelopen jaren de kar getrokken. "Het eerste jaar tijdens corona was een groot succes te noemen met meer dan 8000 bezoekers. Het tweede jaar was een volledige domper; corona was net voorbij en ieders agenda ontplofte meteen. Bovendien zaten we dat jaar niet in het centrum wat het voor bezoekers moeilijk maakte om het te vinden. We verloren hierdoor een belangrijke sponsor en het opvolgende jaar kregen we geen ondersteunende subsidie van de gemeente. Natuurlijk moesten we ook kritisch naar ons zelf zijn en dus zijn we stappen gaan maken, zowel op de site als in de programmering. Ook zijn we scherper gaan kijken naar Pr en marketing en dat had afgelopen jaar bij de Piushaven al effect. De Piushaven is natuurlijk bij uitstek een mooie drukke plek, maar we hebben ook nog meer samenwerking gezocht, onder andere met Textalk van Haiko Huvenaars. Erik gaf aan meer "leuke" dingen voor de consument te willen zien, niet alleen het zakelijke en dat gaf een duidelijke sturing, daardoor was ook de programmering vele malen beter. Er waren veel meer activiteiten om in aanraking te komen met de duurzame textielindustrie" aldus van Riel.

De Textalk had een erg mooi panel; Nikki de Schryver van Cosh, Patrick Welp van Vodde, Joost Ploos van Amstel van Midpoint Brabant, Timmy de Vos van Race Against Waste, Monique Drent van The Swapshop en de nieuwe directeur van het Textielmuseum Jochem Otten. Zij lieten de bezoekers mee gaan in de discussie van de vervuilende textielindustrie en hoe we daar beter mee om moeten gaan; wat zijn de mogelijkheden, wat gaat de nieuwe wetgeving (UPV) voor invloed hebben?

Er waren meerdere workshops, o.a. Rechterhanden, Yukkuri Studio, Tilbuzz bracht een mooie en leerzame radiouitzending vanuit La Poubelle en dan waren er ook nog een hoop kraampjes waar men direct kennis kon maken met o.a. Wolkat, Vodde, Bo Broers, De Aabee fabrieken. De Fontys voerde wederom een onderzoek uit, de resultaten hiervan verwachten we eind dit jaar.

En nu? Doorpakken ! 

"Tja, 2024 zal niet zo groots worden als we voorheen hadden gedacht, maar wel beter!  We gaan de komende tijd de site weer op de schop nemen, vooral uitbreiden eigenlijk. Er komt een zeer belangrijk item aan, naast een agenda waar alle evenementen en activiteiten op duurzaam textiel geplaatst kunnen worden gaat Erik Spinhoven van Doobob het Platform Textilium Futura online smoel geven en uitbreiden. 

Daar zit ook de kracht van Textilium Futura in; we richten ons op de volledige textielindustrie en niet alleen de mode branche. Ook de meubelstoffen branche maken fantastische duurzame stappen, kijk maar eens bij Fabraa. En ook in samenwerken maken we stappen, we gaan diverese projecten starten ook door het jaar heen. Zo gaan we met Fabraa, La Poubelle en het Schakelcollege, onder leiding van Snens een circulair meubelprogramma opzetten.  Leerlingen krijgen meubels van La Poubelle, Stof van Fabraa en kunnen direct aan de slag. Wij laten de resultaten zien op ons platform en het festival.

Festival Textilium Futura land definitief in Tilburg

Maar het mooiste nieuws is wel dat we een definitieve plek in onze stad en de evenmenten agenda hebben gekregen! Vanaf nu kunnen we vertellen dat we ieder jaar, ieder 3de weekend van september gaan landen in de Binnentuinen van de Spoorzone. Een prachtige plek, dicht bij het Station en het centrum met fijne horeca er om heen. We gaan samenwerken met RAW, De Boemel en Club Smederij om er een leuk feestje van te maken. Ook met omliggende partijen zoals Ontdekstation 013 en Mindlabs starten we mooie projecten op.

Er wordt zoveel georganiseerd binnen Nederland (Europa) dat wij die versnippering graag samenpakken zowel online in de agenda als met het fysieke festival zelf.  Tilburg is en blijft onze thuisbasis maar 2025 kan TF zomaar eens in Amsterdam of Enschede oppoppen. Ons doel is en blijft bijdragen aan de bewustwording van deze vervuilende industrie en hoe het anders kan, en dat moet zo veel mogelijk gebeuren.

Aanmelden

Voor het fysieke festival 2024 kan men zich ook al aanmelden. via ons aanmeldformulier https://textiliumfutura.com/contact kun je je aanmelden. We gaan komend jaar meer werken aan de Festival beleving, en met dit Festival terrein in de Spoorzone, gevuld met deze prachtige stappen naar de duurzame textielindustrie kan dat alleen maar groter worden. 

Steun

En ja, dat kunnen we niet alleen, we zijn op zoek naar sponsoren en bezig met de subsidie aanvragen. Vanuit de afdeling evenementen van de Gemeente Tilburg hebben we dit jaar weer een prachtige ondersteuning mogen ontvangen. Een goede basis voor deze eerste versie op deze lokatie. Uiteraard zoeken we nog meer (financiele )ondersteuning, en iedereen die kan bijdragen spreken we graag ! Niet allen met geld maar ook met andere ondersteuning of als je een mooi project hebt; laat het ons weten.Ook zal er komend jaar misschien voor een intem een toegangskaartje gekocht moeten worden, maar dat is afhankelijk wat we binnen halen, het liefst houden we het gratis namelijk, het is te belangrijk dat we de consument laten zien wat er al kan en is!

Nieuwsgierig geworden? Wil je mee doen? Dat kan als duurzaam textielbedrijf, als startup, of al kunstenaar, onderwijsinstelling, artiest of locale ondernemer!

Ga naar www.textiliumfutura.com en mail naar info@textiliumfutura.com voor meer info.